Warning: Illegal string offset 'Title' in /home/virtualki/26857/wp-content/themes/revolution/functions.php on line 7
Frittata z cukinią i z tofu | Polsoja

Frittata z cukinią i z tofu

Bardzo szybkie i łatwe danie zawierające pełnowartościowe białko i korzystny profil kwasów tłuszczowych. Danie nie zawierające glutenu.

fritatta

100 g cukini, obranej ze skórki
90 g obranej cebuli
1/2 kostki (90g) tofu naturalnego, rozdrobnionego
60 ml mocno gazowanej wody mineralnej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 jajko
30 g mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju carotino lub innego

patelnia 20-24 cm,
najlepiej z nieprzywierającą powłoką

1. Cebulę i cukinię kroimy w drobną kostkę.
2. Tofu miksujemy z wodą mineralną, cebulą (40 g) oraz oregano do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Dodajemy jajko, pieprz i sól, miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.
3. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę (50 g) oraz cukinię i smażymy na mocnym ogniu przez minutę, następnie patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na średnim ogniu przez 3 minuty. Odkrywamy, wlewamy zmiksowane tofu i ostrożnie łączymy z cebulą i cukinią (składniki nie muszą być dokładnie wymieszane).
4. Smażymy pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu, odkrywamy, zsuwamy omlet ostrożnie z patelni na talerz, następnie przykrywamy talerz patelnią, odwracamy i przekładamy ponownie omlet na patelnię w taki sposób, żebyśmy mogli smażyć drugą stronę. Przykrywamy, smażymy przez kolejne 5 minut. Podajemy np. z wybranym sosem i surówką.

Przepis jest autorstwa pani Marioli Białołęckiej z wydawnictwa „Czerwony słoń”

Copyright ' 2016 Polsoja. Wszystkie prawa zastrzeżone.