Deser z waniliowym kremem i malinami

Deser z waniliowym kremem i malinami

-1/2 kostki tofu miękkiego Polsoja 400 g
-150 ml mleka ryżowego
-1 stołowa łyżka tahiny
-50 ml oleju słonecznikowego 
-150 g cukru pudru 
-2 laski wanilii
-sok z 4 cytryn
-100 g malin
-100 zaparzonej mocnej czarnej herbaty
-50 ml whisky lub innego aromatycznego alkoholu
-wegańskie biszkopty lub dowolne ulubione ciasteczka (np. korzenne )

Deser z waniliowym kremem i malinami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Tofu, mleko, olej, sok z cytryny, cukier puder, tahinę, ziarenka pozyskane z dwóch lasek wanilii miksujemy na gładko. Masę wstawiamy do lodówki na 15 minut. Zaparzoną herbatę mieszamy z whisky i studzimy. Cześć malin rozgniatamy niedbale widelcem, część zostawiamy do dekoracji. Przekładamy warstwami – ciasteczka nasączone herbatą, krem z tofu, rozgniecione maliny. Dekorujemy malinami w całości
 

Tip: lasek wanilii, z których pozyskiwaliśmy ziarenka nie wyrzucamy możemy magazynować je w słoiku zalane wódka lub spirytusem- z czasem powstanie prawdziwa waniliowa esencja lub wrzucić do pojemnika z cukrem, aby uzyskać cukier waniliowy.( idealny do mizerii ;) )

Spróbuj także