Ekspresowa azjatycka zupa z tofu

Ekspresowa azjatycka zupa z tofu

- 1/2 kostki tofu miękkiego Polsoja 400 g
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 pomidor (lub poza sezonem ½ kubka passatyb pomidorowej )
- 4 grzyby shitake
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili
- mały kawałek obranego imbiru
- 1 łyżeczka sproszkowanego ziarna kolendry
- 1/2 kubka mleka kokosowego
- 1/2 litra wody
- 3 stołowe łyżki oleju do podsmażenia
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sól pieprz do smaku

na górę zupy ulubione dodatki np.:
- ugotowany ulubiony makaron (polecamy soba lub udon)
- zblanszowany zielony groszek cukrowy
- kapusta pak choi (zanurzona we wrzątku na minutę)
- sezam do posypania
- świeża kolendra

Ekspresowa azjatycka zupa z tofu

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Warzywa obieramy ze skórek i kroimy niedbale na dość małe kawałki (im drobniej pokroimy tym zupa ekspresowa będzie bardziej ekspresowa ;) )
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, imbir, czosnek, chilli, marchewkę, grzyby oraz ziemniaka, zalewamy wodą i na sporym ogniu gotujemy  do miękkości warzyw (około 6 minut). Zalewamy passatą pomidorową lub dodajemy pokrojonego pomidora, mleko kokosowe, sproszkowaną kolendrę i gotujemy jeszcze 1 minutę. Wyławiamy grzyby shitake do dekoracji. Zupę blendujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem

W czasie kiedy zupa się gotuje mieszamy sos sojowy, olej sezamowy, wędzoną paprykę i dodajemy uprzednio pokrojone w kosteczkę tofu, a następnie pieczemy około 4 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 C .

Nalewamy zupę do misek, układamy nasze dodatki, grzyby shitake oraz posypujemy sezamem. 
 
tip: do zupy dla fajnego koloru można dodać również kawałek dyni lub batata. 

 

Spróbuj także