Kotlecik z tofu z puree ziemniaczanym oraz mizerią

Kotlecik z tofu z puree ziemniaczanym oraz mizerią

- 1 kostka tofu miękkiego Polsoja 400 g
-1/2 pęczka świeżego koperku
-2 łyżki sosu sojowego
-2 łyżki płatków drożdżowych
-1 łyżka sproszkowanej wędzonej papryki
-2 stołowe łyżki bułki tartej
-olej do smażenia
-sól, pieprz do smaku (polecamy pieprz ziołowy)


puree z ziemniaków

-3/4 kg ziemniaków
-2 szczypty sproszkowanej gałki muszkatołowej
-100 ml mleka sojowego bez cukru

-sól do smaku

mizieria

-1 duży zielony ogórek
-około 100 g tofu miękkiego Polsoja (pozostała część z całej kostki 400 g)
-1/3 szklanki przegotowanej wystudzonej wody

-1/4 łyżeczki cukru waniliowego
-3 łyżki soku z cytryny
-mielony pieprz do smaku
 

Kotlecik z tofu z puree ziemniaczanym oraz mizerią

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kotleciki
3/4 kostki tofu miękkiego Polsoja blendujemy z sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, wędzoną papryką. Dodajemy sól, pieprz, posiekany koperek oraz 1 łyżkę tartej bułki, mieszkamy i odstawiamy na 10 minut. Formujemy kotleciki panierujemy w reszcie tartej bułki i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Puree
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, ubijamy z gałką muszkatołową oraz mlekiem sojowym.

Mizeria
Ogórka kroimy na plasterki. Pozostała część z kostki tofu (czyli ok 100 g) miksujemy na gładko z wodą, sokiem z cytryny, cukrem waniliowym i pieprzem. Mieszkamy z ogórkami.

tip: Zamiast gotowego cukru waniliowego, warto do zwykłego cukru wrzucić laskę wanilii, aby przejął jej aromat.

Spróbuj także