Ekspresowa azjatycka zupa z tofu

Ekspresowa azjatycka zupa z tofu

-1/2 kostki tofu miękkiego Polsoja 400 g

-1 ziemniak

-1 marchewka

-1 pomidor (lub poza sezonem ½ kubka passatyb pomidorowej )
-4 grzyby shitake

-2 cebule
-3 ząbki czosnku
-kawałek papryczki chili
-mały kawałek obranego imbiru
-1 łyżeczka sproszkowanego ziarna kolendry
-1/2 kubka mleka kokosowego
-1/2 litra wody
-3 stołowe łyżki oleju do podsmażenia
-3 łyżki sosu sojowego
-1 łyżka wędzonej papryki
-2 łyżki oleju sezamowego
-sól pieprz do smaku

na górę zupy ulubione dodatki np.:
-ugotowany ulubiony makaron (polecamy soba lub udon)
-zblanszowany zielony groszek cukrowy
-kapusta pak choi (zanurzona we wrzątku na minutę)
-sezam do posypania
-świeża kolendra

Ekspresowa azjatycka zupa z tofu

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Warzywa obieramy ze skórek i kroimy niedbale na dość małe kawałki (im drobniej pokroimy tym zupa ekspresowa będzie bardziej ekspresowa ;) )
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, imbir, czosnek, chilli, marchewkę, grzyby oraz ziemniaka, zalewamy wodą i na sporym ogniu gotujemy  do miękkości warzyw (około 6 minut). Zalewamy passatą pomidorową lub dodajemy pokrojonego pomidora, mleko kokosowe, sproszkowaną kolendrę i gotujemy jeszcze 1 minutę. Wyławiamy grzyby shitake do dekoracji. Zupę blendujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem

W czasie kiedy zupa się gotuje mieszamy sos sojowy, olej sezamowy, wędzoną paprykę i dodajemy uprzednio pokrojone w kosteczkę tofu, a następnie pieczemy około 4 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 C .

Nalewamy zupę do misek, układamy nasze dodatki, grzyby shitake oraz posypujemy sezamem. 
 
tip: do zupy dla fajnego koloru można dodać również kawałek dyni lub batata. 

 

Spróbuj także